FAQ

KNX

Wat is KNX?

KNX is een open standaard voor domotica systemen. Voor elektrische installaties voor industrie- en woningbouw is KNX erkend als internationale Standaard (ISO/IEC 14543-3), als Europese Standaard (CENELEC EN 50090,  CEN EN 13321-1 en CEN EN 13321-2), als Chinese Standaard (GB/T 20965) en als ANSI/ASHRAE Standaard (ANSI/ASHRAE 135). Deze standaard wordt door een grote groep van fabrikanten ondersteund, en raakt steeds beter ingeburgerd.

KNX kan verschillende opdrachten uitvoeren binnen een enkel systeem, en het heeft daarbij slechts één kabel nodig.

Wat kan de KNX-bus allemaal doen?

Te veel om hier op te lijsten! Enkele voorbeelden:

  • Verwarming regelen
  • Verlichting regelen
  • Bewaking van uw woning of bedrijfsgebouw
  • Alarm melden
  • Rolluiken sturen
  • Huishoudtoestellen sturen en bewaken
  • Weergegevens verwerken
  • Audiovisuele apparatuur sturen
  • En nog veel meer…

Hoe functioneert de KNX-bus?

In elke schakelaar en elk aangesloten apparaat zit een speciale microchip. Deze chip zorgt voor de onderlinge communicatie, via één gemeenschappelijke draad, namelijk de bus. Het is dus een soort computernetwerk.

Elke chip op de bus krijgt een uniek adres toegewezen, zo kan er op een eenduidige manier informatie worden uitgewisseld.

Voorbeeld: Ik druk op een drukknop om het licht aan te doen. De drukknop stuurt een signaal (zijn adres) op de bus doordat ik op de knop heb gedrukt. De fysieke schakelaar, meestal in de zekeringenkast, zal reageren op het signaal van de drukknop. De schakelaar schakelt de stroom in, en de lamp brandt.

Opmerking: Er is geen rechtstreekse verbinding tussen drukknop en lamp. Eén schakelaar kan reageren op meerdere adressen, dus er is geen ingewikkelde en uitgebreide bekabeling nodig.

Meerdere schakelaars kunnen op een enkel adres reageren (voorbeeld: bij het verlaten van uw woning schakelt alle verlichting uit, de verwarming wordt lager gezet, het alarm wordt ingeschakeld,… En dit door één druk op de knop).

Is de bediening moeilijk?

Zeer zeker niet!

Eenmaal geïnstalleerd wordt het doodeenvoudig. Alles is te bedienen via touchscreens met een overzichtelijke interface en drukknoppen. De kracht van domotica is immers zeer eenvoudige bediening, in combinatie met enorme mogelijkheden en flexibiliteit.

Wat kost een KNX-installatie in vergelijking met een klassieke installatie?

Veel minder dan u zou denken!

Ze is inderdaad iets duurder wanneer je de afzonderlijke onderdelen vergelijkt. Maar zodra je de multifunctionaliteit meerekent, verandert het verhaal. Zo is bijvoorbeeld een aparte schakelaar duurder omwille van zijn microchip, maar als je met een klassieke installatie de centrale sturing van rolluiken wil bedienen, heb je honderden meters kabel nodig. Met KNX is dit heel eenvoudig te realiseren met een enkele kabel.

Indien bewegingsmelders enkel gebruikt worden om het licht aan te doen, is dit duurder, maar bij KNX dienen deze bewegingsmelders ook voor uw alarmsysteem, de sturing van de verwarming, bediening van rolluiken. Zo kost een bewegingsmelder nog maar 25% van zijn normale prijs, gerekend per functie.

Men heeft minder kabel nodig omdat regeling van de verwarming, alarm, lichtsturing, controlefuncties enz. allemaal dezelfde kabel gebruiken.

U bespaart ook op energie en verwarming, want KNX zal automatisch de verwarming uitschakelen wanneer u een raam opent, en bij het verlaten van de woning zal u nooit meer uw verwarming vergeten uit te schakelen omdat dit kan door één druk op de knop “alles uit” (verwarming uit, alle lichten uit,…)

Uw investering vandaag is bovendien een garantie voor morgen. Uw bijkomende wensen of andere functies zijn makkelijk te realiseren, omdat je gewoon kan aftakken op de bus en deze programmeren. Zonder kap- of breekwerk.

Een KNX-installatie is veel meer dan de kostprijs van vandaag. Het is een investering in comfort, gebruiksgemak en toekomstgerichtheid.

Is de toekomst van KNX verzekerd?

KNX is een Europese, internationale en Chinese standaard, die reeds bestaat uit honderden fabrikanten.

Er zijn reeds meer dan 6.000 verschillende KNX-producten op de markt, waarmee u onbeperkt onderling kan samenstellen.

Door de open, internationale standaard zal het zelfs over 20 jaar nog mogelijk zijn om nieuwe componenten te kopen en deze op de bestaande bus te verwerken.

Wat biedt KNX inzake veiligheid?

Bij het ontwikkelen van KNX werd een zeer groot belang toegekend aan veiligheid. Alle veiligheidsfuncties die in een klassiek systeem aanwezig zijn, heb je hier natuurlijk ook. Maar nog veel meer!

  • Op een scherm of via de visualisatie op een tablet kan men snel zien of alle ramen gesloten zijn voor u de woning verlaat.
  • Via een “alles uit”-knop (bv. aan de voordeur) schakel je verlichting en verwarming uit, maar ook toestellen die wel eens vergeten worden, zoals strijkijzer, koffiezet,…
  • Je kunt vanop afstand (via telefoon of internet) de toestand van een toestel opvragen, veranderen of uitschakelen.
  • Bij melding van rook krijg je niet alleen een sirene maar ook alle lichten worden automatisch ontstoken.  U zal dan vlugger wakker zijn en veiliger de woning kunnen verlaten in geval van nood.
  • Aanwezigheidssimulaties, zodat uw huis bewoond lijkt terwijl u op reis bent, zijn makkelijk te programmeren.

Wat is het extra comfort van een KNX-installatie?

Er is een duidelijke evolutie in de woningbouw. Zaken die vroeger pure luxe waren, behoren nu tot de basisuitrusting.  Denk maar aan elektrische rolluiken, alarm, vloerverwarming, dimbaar licht,…

Voor KNX is dit alles makkelijk te combineren en veel voordeliger dan een conventionele installatie.

En KNX biedt nog meer comfortopties:

  • Centrale controle van het huis via tablet of scherm (garage, ramen, verwarming, alarm,…)
  • Individuele sturing van afzonderlijke kamers volgens tijd en aanwezigheid
  • Scèneschakeling van licht en andere apparatuur (voorgeprogrammeerde instellingen)
  • Gecentraliseerde schakeling van bv. alle lichten in het huis
  • Sturing en bewaking van huishoudtoestellen
  • Inbraakbeveiliging
  • Toegangscontrole
  • Beheer op afstand
  • Sturing van muziek en home cinema
  • Videofonie

Moet ik bij het design toegevingen doen?

Absoluut niet!

Alle grote fabrikanten zijn KNX-leden. Men heeft dus een enorme keuze aan producten, en u zult zeker iets vinden dat past bij uw budget en smaak.

We kunnen ook meerdere functies combineren in één zichtbaar apparaat, zoals thermostaat en schakelaars. Dit komt tegemoet aan de wensen van de binnenhuisarchitecten.

Er zijn voldoende componenten om ook niet-KNX-apparaten te koppelen aan de bus.

U hoeft zich geen zorgen te maken over breek- of kapwerk in de toekomst. Wilt u toch iets veranderen, dan kan dit simpelweg door het systeem anders te programmeren.

Wat als de stroom uitvalt?

Dit is geen probleem voor de programmering van het systeem, die blijft gewoon behouden.  Zodra er opnieuw stroom is, plaatsen de aangesloten apparaten zich in de standaardtoestand die vooraf werd bepaald. Dit is heel wat veiliger dan wat er bij klassieke systemen gebeurt.

Kan ik als gebruiker zelf een functie aanpassen of een fout verbeteren?

Op de meeste KNX drukknoppen bestaat de mogelijkheid om zelf de bestaande sferen aan te passen. De instellingen van de KNX-installatie zijn enkel met behulp van een PC en de specifieke ETS software aan te passen.

Wat is de toekomst?

Als de bus er eenmaal ligt, staat hij open voor uitbreidingen en nieuwe ideeën. Alle nieuwe producten die op de markt komen, kunnen zonder problemen worden aangesloten.

Vandaag zijn er zeer veel producten nog volop in ontwikkeling. Deze zullen in de loop van de volgende jaren op de markt komen. Vandaag kunnen we slechts dromen van wat morgen mogelijk zal zijn.

Met KNX houdt u alle opties voor een betere levensstandaard open. Meestal zal een dergelijke installatie evolueren doorheen de tijd, mee met de evolutie van uw leven en gezin:

Er komen kinderen bij, vooral de veiligheidsaspecten spelen een belangrijke rol

De kinderen groeien, de behoeften veranderen

Er ontstaan nieuwe wensen zoals aanbouw, verbouwing,…

Bij ouderdom of ziekte veranderen de behoeften ook. De centrale bediening zal moeten verplaatst worden, de installatie dient te worden aangepast,…

Daarom is KNX dan ook een investering in de toekomst. Een investering die zeker zal renderen.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x